21 Φεβρουαρίου 2012

Σπαλομπριζόλες με κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινου κρασιού

Μιας και έγραψα προχθές για τις πατατούλες του Gordon Ramsay είπα να κάνω αυτή τη ζουμερή σπαλομπριζόλα με τη σάλτσα που προτείνει ο ίδιος.                            
Εύκολη και γρήγορη, ιδού η συνταγή:                                            
www.foodnetwork.com
Οι σπαλομπριζόλες πρέπει να είναι χοντρές για να μπορούμε να τις κόψουμε σε φέτες, οπότε πρέπει να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει περίπου 250γρ τη μπριζόλα. Οι σπαλομπριζόλες περιβάλλονται από λίπος. Δεν πρέπει να το αφαιρούμε γιατί προσδίδει στη γεύση του τελικού πιάτου και ταυτόχρονα βοηθάει και στο καλύτερο ψήσιμο της μπριζόλας.
Για 2 μπριζόλες: 
2 μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες (250γρ. η μία)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι δενδρολίβανο ή θυμάρι
50 γρ. βούτυρο
αλάτι-πιπέρι


Για τη σάλτσα:
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόδο λιωμένη
1 κλωνάρι δενδρολίβανο ή θυμάρι
2-3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
200 ml  κόκκινο κρασί
200 ml ζωμός (μοσχαρίσιος ή κότας)
1 κ.σ. βούτυρο
Επίσης, θα πρέπει να τις έχουμε βγάλει από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγείρεμα για να προλάβουν να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, τις αλατοπιπερώνουμε μόλις πριν τις μαγειρέψουμε και όχι νωρίτερα, γιατί το αλάτι απορροφά την υγρασία του κρεάτος.


Πάμε τώρα για το μαγείρεμα. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό για για να φτιάξουμε το ζωμό και να τον έχουμε έτοιμο για τη σάλτσα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι που το έχουμε σε πολύ δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι, μια σκελίδα σκόρδο και ένα κλωνάρι θυμαριού ή δενδρολίβανου. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε στο τηγάνι. Δεν τις στριμώχνουμε όλες μαζί. Μέχρι 2 μπριζόλες τη φορά. Έτσι κι αλλιώς μπορούμε πριν το σερβίρισμα να τις βαλουμε στη σάλτσα που θα φτιάξουμε και να τις ζεστάνουμε. Το σκόρδο και το κλωνάρι για να μην καούν και δώσουν τη μυρωδιά του καμένου στην μπριζόλα μας τα ακουμπάμε πάνω στην μπριζόλα.

Το λάδι θα πρέπει να έχει κάψει και μπορούμε να το ελέγξουμε βάζοντας την παλάμη μας πάνω από το τηγάνι. Τηγανίζουμε τις μπριζόλες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, αλλά και από τις πλαϊνές πλευρές για μισό λεπτάκι περίπου. Για να ψηθούν σωστά δεν θα πρέπει να τις αναποδογυρίζουμε και να τις κουνάμε όλη την ώρα. Τις αφήνουμε το λιγότερο 1 λεπτό από κάθε πλευρά προτού τις κουνήσουμε ή τις γυρίσουμε.

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να αφρίσει λιγάκι και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη μπριζόλα για να πορίσει καλά και να πάρει τη γλυκιά γεύση του βουτύρου. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Πάμε για τη σάλτσα τώρα.

Για τη σάλτσα:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο ή το θυμάρι. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 3 λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το ξύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και να πάρει σιροπιαστή υφή η σάλτσα. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα 2/3 περίπου.

Προσθέτουμε το ζωμό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να απομείνουν τα 2/3 ή ανάλογα με την πυκνότητα που επιθυμούμε να έχει η σάλτσα. Αφαιρούμε το σκόρδο και το κλωναράκι. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Τέλος, προσθέτουμε τα υγρά που έχουν βγάλει οι μπριζόλες στο πιάτο που τις έχουμε και είναι έτοιμη η σάλτσα.

Μπορούμε τώρα να αφαιρέσουμε από τις μπριζόλες με ένα μαχαίρι το λίπος αν θέλουμε.
Κόβουμε τις μπριζόλες σε λεπτές φέτες, κόβοντας προς την ίδια κατεύθυνση με τις ίνες. Αν θέλουμε μπορούμε να βουτήξουμε την μπριζόλα στη σάλτσα.

Για το σερβίρισμα, βάζουμε τις φέτες του κρέατος στα πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή βραστά λαχανικά.

Για τη  μπριζόλα μπορείτε να δείτε βίντεο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου